Boeiende tentoonstelling--wijndegustatie Abraxas in wijnhuis Lemahieu op 26-27-28 juni 2009


Abraxas heeft verschillende betekenissen.

Abraxas is de titel van een LP van gitaarvirtuoos Carlos Santana. De plaat is een verzameling nummers in vurige latin rock en salsa stijl die alegrìa de vivir, levensvreugde uitstralen. Zo zijn ook de wijnen van het Spaanse Montsant die we u voorstellen : vurig en toch elegant, een unieke persoonlijkheid en ongetemde concentratie, gemaakt voor levensblije mensen, met veelzeggende namen : Flor de Primavera.....

Maar Abraxas heeft ook een mystieke betekenis. De hoes van de LP vermeldt een citaat uit de novelle “Demian” van Hermann Hesse :"We stood before it and began to freeze inside from the exertion. We questioned the painting, berated it, made love to it, prayed to it: We called it mother, called it whore and slut, called it our beloved, called it Abraxas.......The bird fights its way out of the egg. The egg is the world. Who would be born must destroy a world. The bird flies to God. That God's name is Abraxas."
Abraxas is de zonnegod van de gnostici. De gnostici verzamelen kennis door directe beleving, liever dan de rationele kennis zoals in de wetenschappen en de logica.
Zo is ook de directe beleving van kunst een bron van kennis.

Kunst en wijn, dezelfde beleving …

De kunstenaarsJenny Lemahieu, keramiekJenny legde zich eerst toe op tekenen en schilderen. Sinds 1995 volgde zij achtereenvolgens modeltekenen, aquarelschilderen en olieverfschilderen in ‘T Verloren Uurke te Meise, waar ze toen woonde, o.l.v. Marc Daniëls,.
Na de verhuis terug naar Geraardsbergen, haar geboortestad, ging zij opnieuw modeltekenen, bij Marnic Baert in het Creatief Atelier te Geraardsbergen.
Op zoek naar aansluiting bij een kunstenaarsgroep kwam zij in contact met de groep Parnassos uit Lierde en maakt daar sinds begin 2006 deel van uit. Daar waren verscheidene mensen bezig met keramiek en van het één kwam het ander.
Sinds twee jaar volgt zij nu les in keramiek bij Linda Weyn en Jan Jacobs op de kunstacademie in Zottegem.

André Spitaels, schilderijenAndré begon vrij laat als vrijetijdskunstenaar met glas- en kopergravures en voelde zich na verloop van tijd ook aangetrokken tot boetseren, keramiek en schilderen.
Thans maakt hij deel uit van de Culturele Centrale “Beukenootje” te Ronse, dat floreert onder de kundige leiding van Roger Cnudde. Tegelijkertijd is hij lid van de Kunstkring “Parnassos” in Lierde.
Hij nam deel aan verschillende tentoonstellingen, met als enig doel voor ogen de mensen kennis te laten maken met de kunstwerken.
Gedurende een tijdsspanne van een vijftiental jaar nam hij deel aan verschillende tentoonstellingen zowel in binnen- als buitenland. In 1998 werd hij genomineerd voor de Prijs Plastische Kunsten van de stad Ronse en in 2002 voor de Prijs Plastische Kunsten van de stad Ninove.


Op vrijdag 26 juni van 20 u tot 22 u en op zaterdag 27 juni en zondag 28 juni telkens van 15 tot 20 u wijnhuis Lemahieu in de Gasthuisstraat 53 te Geraardsbergen.

De tentoonstelling is gratis, deelnemen aan de proeverij kost 5 €