Groepstentoonstelling zaterdag 17 en zondag 18 juni 2006 : huis Dopchie Ronse


Bron : De Beiaard vrijdag 9 juni 2006

Vanavond zijn verschillende kunstenaars opnieuw aanwezig op hun vertrouwde stek in de lokalen aan de Schoolstraat in Lierde. Het is tijd om wat te babbelen, inspiratie op te doen en ervaring uit te wisselen. Werken worden onderling vergeleken, soms herwerkt of bijgewerkt.

Binnenkort komen veertien groepsleden weer naar buiten met hun oude werken en nieuwste creaties.
"Wij verloochenen zeker niet onze ware roots van Lierde en zullen hier ongetwijfeld nog heel wat activiteiten organiseren. Maar we willen ook verder naar buiten komen en de omgeving grondig verkennen", vertelt
Yvan de Vos. Vandaar dat we tijdens het weekend van 17 juni te gast zijn in huize 'Dopchie' vlak bij de taalgrens in Ronse."

Onderlinge aanmoediging

"Bij deze Kunstkring zijn onderlinge aanmoediging en hulpvaardigheid geen ijdele begrippen. " getuigt Yvan de Vos.
Na tien jaar bestaat onze groep uit een 17-tal kunstenaars. Wekelijks zien de meeste hier mekaar terug. Sommige onder ons hebben een ruime basiskennis van beeldende kunsten, anderen volgden een gespecialiseerde opleiding terwijl er ook een paar autodidact zijn.
Hier zijn we allemaal op zoek naar het ultieme en originele werk. Daarvoor kunnen we beroep doen op de beste materialen aangepaste technieken.
Dit kunstmidden met grote en ruime ervaring kan ons helpen om steeds weer vernieuwende inspiratie op te doen."

Kunsthappenings

Telkenjare rond Pinksteren komt de groep Parnassos naar buiten. Aanvankelijk bleef men in de deelgemeenten van Lierde. Yvan de Vos: "Dit telkens voortzetten in Lierde betekent dat we de plaatselijke kunstliefhebbers telkens weer overstelpen. Daarom besloten we om wat verderop te gaan en de ruime omgeving te verkennen.
In het Geraardsbergse Koetshuis kenden we een ongeëvenaard succes. Vorig jaar trokken we noordwaarts naar Transept van Caritas in Melle.
Nu keken we uit naar een locatie meer zuidwaarts. Het huis Dopchie is een rustige plaats met een boeiend uitzicht op Ronse en omgeving. Daar zullen onze werken zeker tot hun recht komen."

Huis Dopchie

Deze mooie plek, met een panoramisch zicht op de stad, werd gebouwd in 1868, als jachtpaviljoen van de toenmalige burgemeester J.B. Dekeyser. Textielfabrikant Achille Dopchie gaf de opdracht voor de verbouwing in 1901. De verbouwing naar de huidige villa gebeurde in 1927 onder leiding
van het architecten-broederpaar Van de Voorde uit Gent.
Het gaat over een neoclassicistische stijl met gecementeerde gevels. Het gebouw op de helling heeft twee bouwlagen. Binnenin onderscheiden
we enkele art-nouveau-elementen. Opvallend zijn ook nog de driezijdige erker in de noordelijke gevel. Het meubilair van de bekende Victor Horta is nog in minieme mate aanwezig.

Nicolas Dopchie, °Ath 7.11.1796, was de stamvader van de familie. Van zijn zeven zonen hebben er zich vijf in Ronse gevestigd en daar een aantal belangrijke firma's gesticht.

Ferrariwijntje

Veertien Parnassos-leden zijn present voor de tentoonstelling in deze stijlvolle omgeving. Het zijn: Guido Antoine, Peggy De Lauw, Yvan De Vos, Laurence Faes, Carine Hantson. Roger Labee, Pascal Laurier, Greta Praet, André Spitaels, Michel VanBreussel, Marie-Paulevan de Veire, Antoine Van Riet, Patrick Van der Heyden en Willy Villyn.

Deze ruime groep laat zijn werken bewonderen die zijn gecreëerd tijdens het voorbije werkjaar. Het zal hier meteen opnieuw duidelijk worden dat
Parnassos duidelijk meegaat met zijn tijd en de hedendaagse kunststromingen. Bij het bewonderen van dit moois kan u proeven van de heerlijke Cantina Ferrariwijnen. Komt daarbij het indrukwekkend uitzicht
op Ronse en een mogelijke babbel met een van de kunstenaars. Parnassos heet u van harte welkom!

Info: Tentoonstelling van schilderijen en keramiek van Kunstkring Parnassos Lierde in Huis Dopchie, Elzeelesteenweg 541, 9600 Ronse op zaterdag 17 en zondag 18 juni, doorlopend van 9u30tot 18u30.

 


AM

Klik hier voor meer sfeerfoto's van deze vernissage

Klik hier voor de foto's van de tentoongestelde werken

Bekijk hier onze uitnodigingsaffiche