Tip van reuzengroot schilderij opgelicht

Bron : Het Nieuwsblad 31/03/2005 (EDP)
Een reuzengroot schilderij van 9 meter bij 12 met de boodschap : Ontdek Brakel. te voet, te paard, per fiets zal vrijdag door para's opgehangen worden aan de Uitkijktoren in Elst. Bedoeling is om het doek te ontrollen op het moment dat de renners er passeren.

Brakel is Dorp Van de Ronde van Vlaanderen 2005 en daar zal je zondag niet naast kunnen kijken aan de uitkijktoren in Elst. Gisteren lichtten de drie plaatselijke kunstenaars al een tipje van de sluier op in het Mavandocentrum in Michelbeke. Naast het prachtige en typische Vlaamse Ardennenlandschap. met daarin de zich ontspannende recreatieve mens - in zijn verschillende „wandelvormen" - die Brakel weet te ontdekken en de boodschap die Brakel de wereld en de Ronde toestuurt, zal het doek ook gesigneerd zijn met de namen van de kunstenaars die deze uitdaging tot een goed einde wisten te brengen.

De idee om samen een reuzengroot schilderij te maken, ontsproot aan de geesten van de Parikse kunstenaars Yvan De Vos en Patrick Van Der Heyden. Dat zou dan in Brakel, op een zo opvallend mogelijk plaats opgehangen worden. zodat niemand er naast zou kunnen kijken als de Ronde van Vlaanderen voorbij raast.

Met Yvan De Vos erbij hadden we een belangrijke troef in handen", vertelt Patrick Van Der Heyden. Te elfder ure namen ze onder tijdsdruk ook nog hun collega Carine Hantson in de arm. „Yvan verwierf de nodige knowhow toen hij Antoine Van Riet vorig jaar assisteerde bij de creatie van een kerkgevelgroot Manneke Pisschilderij. De keuze van het geschikte canvas, de ontvettingsproducten en de samenstelling van de eerste dragende basisoppervlakken zijn in dit stadium van de ontwikkeling van primordiaal belang."

"Na heel wat brainstorming, schetsen en herschetsen werd onderhandeld met leveranciers van de basisproducten, zoals het enorme zeildoek en de keuze van de meest geschikte en de best passende verfsoorten". vervolgt Yvan De Vos. „Maar welk atelier is groot genoeg om te werken aan dergelijk immens werk? Voorstellen genoeg.
De brandweerkazerne en de gebouwen van het Brakelse gemeentearsenaal bleken veel te klein. Van daaruit raakten we verzeild in de polyvalente zaal van de Rijdt. Maar hier werden we buiten gefuifd. Gelukkig vonden we deze grote hal van het Mavandocentrum eveneens geschikt
", besluit Yvan De Vos.
 

Doortocht Ronde van Vlaanderen 2005

doortocht 2005 doortocht 2005 doortocht 2005 doortocht 2005 doortocht 2005Terug naar vorige pagina